Publicerat av Markus Amalthea Magnuson den 2 augusti 2010
Kategorier: Film · Varseblivning

Fler omöjligheter

Som jag skrev i början av året ligger en stor del av tjusningen med analog animation i dess materiella förutsättningar:

Själva omöjligheten, eller snarare den extrema svårigheten, i att animera vissa objekt och material kan ibland framstå som själva poängen med en film.

Då var det Caroline Leafs sandteknik och Yuri Norsteins arbete med glasskivor som exemplifierade riktigt svåra material att jobba med. Men materialen behöver inte i sig själva vara ”omöjliga”, ibland räcker traditionella tekniker för att åstadkomma denna känsla av tekniskt underverk. Kameratillverkaren Olympus producerade i samband med 50-årsjubileet för deras kända kameramodell Pen en stop motion-film baserad på vanliga fotokopior. 60 000 bilder togs, varav 9 600 framkallades och användes i filmen. Det sägs att ingen postproduktion ägde rum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *