Publicerat av Markus Amalthea Magnuson den 15 februari 2010
Kategorier: Internet · Litteratur

Världens bästa bokbytarklubb

Sedan augusti 2006 har jag någorlunda flitigt använt tjänsten BookMooch, en helt ideellt driven webbplats för att byta böcker med andra läsare. Användarbasen är både stor (c:a 60 000 aktiva användare, det vill säga som skänkt minst en bok) och bred (just nu 143 länder representerade). BookMooch används av allt från privatpersoner som skickar och tar emot en eller två böcker i månaden, till bibliotek som använder tjänsten som en väsentlig del av sin inköpsverksamhet.

Konceptet är oerhört enkelt: man lägger upp en lista på böcker man vill bli av med, andra efterfrågar dessa böcker, man postar böckerna direkt till personen som vill ha dem. När böckerna kommer fram välbehållna och bekräftas av mottagaren, tilldelas man poäng som man själv sedan kan använda för att efterfråga böcker från andra användare. På det stora hela fungerar systemet väldigt bra och samtal och tips mellan användare är vanligt förekommande. Vid ett tillfälle försvann en bok på väg från Filippinerna, men efter ett vänligt utbyte av meddelanden med avsändaren och en därmed mer ingående beskrivning av det tydligen halvkaotiska postsystemet i landet kunde vi skiljas åt som vänner och göra ett bokslut (pun intended) på oberörda poängnivåer.

BookMooch startades av John Buckman som också är styrelseordförande i Electronic Frontier Foundation som driver frågor kring öppenhet och rättigheter på nätet och kring teknologi i största allmänhet. Detta politiska engagemang hos Buckman är något som definitivt märks på hur BookMooch drivs: webbplatsen är helt reklamfri sånär som på de diskreta affiliate-länkarna till Amazon, programmering och underhåll av servrar sköts av Buckman själv på hobbybasis med hjälp av en större grupp volontärer. Ett omfattande välgörenhetsarbete relaterat till läsning bedrivs också, regelbundna poänglotterier arrangeras varifrån överskottet går till att t.ex. bygga upp folkbibliotek i områden med hög grad av analfabetism. Det är också öppet för var och en att själva donera sina poäng till sådana projekt direkt via BookMooch, istället för att själv skaffa nya böcker.

Sedan några veckor tillbaka ska BookMooch också vara kopplat till de svenska biblioteksdatabaserna, vilket gör att du inte behöver fylla i alla detaljer kring böckerna du lägger in. Istället hämtas denna information automatiskt baserat på bokens ISBN-nummer, något som förut var förbehållet framför allt amerikanska böcker. Dessutom pågår en översättning av själva webbplatsen till svenska, vilken tyvärr är i ett halvfärdigt tillstånd just nu. Antingen använder man den engelskspråkiga versionen av sidan, eller så gör man som jag och dogfoodar den svenska versionen och rapporterar alla fel via den ”korrigera översättningen”-länk som finns längst ner på varje sida.

Jag kan varmt rekommendera BookMooch till i stort sett alla som läser böcker, alla har vi nog åtminstone några böcker hemma vi vill bli av med. Dessutom finns en utmärkt önskelistfunktion där du kan lägga in böcker du är på jakt efter, sedan får du ett e-postmeddelande när någon av dessa böcker (eller närliggande utgåvor) dyker upp; alltid en trevlig överraskning när man av ekonomiska eller andra skäl inte alltid har råd att köpa böcker. Givetvis finns här också en viktig miljöaspekt, att faktiskt återanvända böcker snarare än att återvinna dem är en modell som borde appliceras på långt fler fysiska produkter.

Så, ge BookMooch en chans! Plocka fram de där gamla dammiga exemplaren och bjud ut dem istället för att gömma dem längst ner i en boklåda i källaren. Posta gärna ditt användarnamn i kommentarsfältet här så kan vi bedriva en mer lokal byteshandel, det är snällt både mot miljön och plånboken. Min för tillfället minimala boklista hittar du här.

2 svar till “Världens bästa bokbytarklubb”

  1. Susanne skriver:

    Hej!

    Kommentera gärna direkt till mig om du hittar några oegentligenheter vad det gäller svenskan på BookMooch. Det är jag som översätter sidan – och med lite feedback från er läsare ska vi nog kunna se till att den blir riktigt bra till slut.

  2. Fredrik skriver:

    Tack för tipset. Mitt användarnamn är Fredrik (Finland)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *