Publicerat av Markus Amalthea Magnuson den 5 februari 2010
Kategorier: Teknologi

FOSDEM 2010: Ett förspel

Nu ett inlägg som definitivt inte handlar om film, så ni som har hittat hit av filmintresse kan gå vidare utan att passera gå. Eller så läser ni vidare och vidgar vyerna.

Befinner mig i något slags allmän transit på väg till Bryssel, en kort sejour på Filmhuset för att sedan bege mig direkt till Arlanda. Destinationen är närmare bestämt hackerkonferensen FOSDEM som i år arrangeras för tionde gången. Det är en samlingspunkt för utvecklare av fri och öppen mjukvara inom Europa och antalet besökare uppskattas till mer än 5000. Kort sagt är FOSDEM den europeiska open source-världens förmodligen största happening.

Varför åker jag dit? Detta har varit den första frågan från de flesta. Två svar:

1. Jag har sedan många år varit involverad i utvecklingen av webbläsaren Camino som för övrigt är mitt definitiva val av webbläsare tack vare dess enkelhet. Man skulle kunna säga att Camino är den verkligt ”maciga” versionen av Firefox, som den för övrigt delar stora mängder kod med. Jag har framför allt varit ansvarig för den svenska översättningen av webbläsaren, men också felrapportering och en sporadisk patch här och där. Camino skrevs från början av David Hyatt som senare till stora delar också skrev Firefox och Safari; något som inte kan se jättedåligt ut på ett CV. Numera är Mike Pinkerton huvudansvarig för Camino, något han sysslar med vid sidan av sitt jobb på Google där han är huvudansvarig för Mac-utvecklingen av Chrome. Med andra ord befinner sig Camino djupt nere i Google/Mozilla-träsket, vilket föranleder:

2. Mozilla betalar resa och boende. Utan detta hade jag aldrig haft råd att åka, därför är jag djupt tacksam. De som under en längre och regelbunden tid bidragit till Mozilla-projekten erbjuds detta dels som en god gest men också för att ha möjlighet att i köttvärlden träffa människor man kanske jobbat med i flera år men fortfarande bara pratat med på nätet. FOSDEM är en (fysisk) intensifiering av alla de formella och informella samarbeten och kontakter som utgör flödet i dessa annars till stor del nätbaserade mjukvaruprojekt. (Mitt andra, ganska nya, engagemang i Mozilla är som svensk översättare av webbplatsen för Mozilla Europe.)

Jag har aldrig förut besökt en liknande konferens och ser därför oerhört mycket fram emot det hela. Förutom Mozilla finns förstås ett stort antal andra projekt och organisationer närvarande och det bjuds på kunskap i form av föreläsningar och seminarier, men givetvis också nöje i form av umgänge, underhållning och hutlösa mängder öl.

Tillgången på snabbt nät ska tydligen vara bra, så förhoppningsvis kan jag rapportera vidare när jag väl är på plats. Nu måste jag istället hasta vidare till ett seminarium om enfolding/unfolding-estetik utifrån film som filtrerad informationsdatabas, med utgångspunkt i Das Leben der Anderen, en helt fantastisk film som fick mig att gråta gång på gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *