ALLT ÄR OMÖJLIGT!

VIKTIGT MEDDELANDE TILL ALLMÄNHETEN:

Vi sysslar nuförtiden framför allt med vårt fina högkvarter i Solna, spring dit!

Ingen vet riktigt vad Antivariant är. Många har varit i kontakt med oss utan att ens veta om det själva, andra har självmant sökt sig hit. Nedan kan du läsa om några av våra publika projekt, och förhoppningsvis i framtiden om några av våra obskyra påhitt. En vacker dag kommer någon på ett klart och tydligt sätt sammanfatta vad vi är och vad vi gör. Hoppa hoppa snabbt snabbt snabbt:

Dekorationer på Pop Dakar / Mustiga muffliga muttor / Maximal otur / Sommarens största orgie! / Technocirkus / Cyklopen / Go for it, Mr. Liver!

DEKORATIONER PÅ POP DAKAR

30 maj 2009

1600 stycken ballonger
50 liter helium
200 stycken lysdioder
400 stycken knappcellsbatterier
1 stycke blå presenning (6x10 meter)
6 meter gräll vaxduk
1 stycke plastgunga
10 meter rep
1 liter rosa färg
4 liter vit färg
24 stycken bildäck
1 stycke skatt innehållande 300 stycken chokladguldmynt
1 guldfärgad spade
12 stycken sprayburkar i gult, grönt, lila och rosa
1,4 kilometer presentsnöre
24 moln i masonit
300 pappersmoln i A4-storlek
5 stycken limstift
2 projektioner
1 km blandat material: maskeringstejp, snöre, gaffa, eltejp, etc.

Sätt sticksågar, saxar, hammare, penslar och stegar som räcker till himlen i händerna på 10 av dina vänner och låt dem jobba med ovanstående ingredienser i 200 timmar och du har skapat dekoren till en popfestival som 6300 människor kan njuta av.

MUSTIGA MUFFLIGA MUTTOR

17 december 2008

De fryser, de stackars stiffa nakna brons-chicksen. Står där i ur och skur. Kala och kalla. Helt oblyga men utan blygdläppar. Inte ett endaste litet hårstrå att skydda dem från tallande fingrar. Vi bestämde oss för att ge oss ut på en liten förfitta-stan-aktion, eller "attentat" som en förbipasserande kallade det.

Vi hade med oss: en påse med fittor i regnbågens alla färger och en termos med glögg. Vissa haj-fajvades upp, andra ströks fast, vissa krävde ett hårt fingertryck. I slutändan hade elva av stadens stelfrusna kvinnor fått sig en redig muff. Orfeusgruppen som vanligtvis spenderar största delen av sin tid i stela försök att värja sig för stadens skoningslösa duvor blev särskilt fina. Deras kakmonstermuffar lyste upp Hötorget i flera dagar.

Några kommentarer av det offentliga rummets besökare som lät sin blick fångas av dessa förtjusande flickor:

“Geniale questa cosa, geniale!”
– Två manliga italienska turister med barnvagn och kamera
“Det där, det är humor!”
– Två kvinnor i medelåldern
“Meh… klockrent… asså… kolla va'rom ha gjuuurt.”
– Tre killar i elvaårsåldern
“Nämen… har de pyntat… på statyerna…?”
– Tant till sin gubbe
“Hahahahaha.”
– Blandad kompott av förbipasserande

Fler bilder:

Upphöjd till beskådan för alla omkringliggande kontor. Innergård, Gamla Stan. / Hur når man upp? “Snöklockan” av Per Hasselberg, Mariatorget. / Dagen efter var “Orfeus” fyra kvinnor fortfarande förfittade. / Förbereda, frisera, fixa. / Det blåser på muffen. “Orfeus” av Carl Milles, Hötorget / I bakgrunden: “Centauren” av Sigrid Fridman. I förgrunden: mutta i strålkastarljus. “Dansande ungdom” av Ivar Johnsson, Stadsbiblioteket. / Beskåda verket på nära håll. “Snöklockan” av Per Hasselberg, Mariatorget. / “Jannica och dockvagnen” av Gunnel Frieberg har redan fått lite värmande kläder av någon vänlig själ, vi fixade en matchande mutta. Katarina Bangata/Östgötagatan. / “Orfeus” av Carl Milles, Hötorget. / “Dansande ungdom” av Ivar Johnsson, Stadsbiblioteket. / “Dansande ungdom” av Ivar Johnsson, Stadsbiblioteket. / Vi tyckte att hon behövde muntras upp. Rådmansgatan/Observatorielunden. / “Orfeus” av Carl Milles, Hötorget. / Ställa sig på avstånd och beundra hur man har uppgraderat stadsbilden. “Snöklockan” av Per Hasselberg, Mariatorget. / Båda “Systrarna” av Nils Sjögren fick sina stenskrev behårade. Mosebacke torg.

MAXIMAL OTUR

19 september 2008

Med enda syfte att bringa otur till de stackars kollektivresande som valt tunnelbanenedgången vid Björns Trädgård, placerade vi under natten en stege tvärs över dörrarna. Stegen hittades inne i stan, varifrån den flyttades till fots, under forskande blickar från civilvakterna runt Riksdagen. Många drabbades av otur nästa dag.

Bilder:

Ankomst till Medborgarplatsen / Stegen riktades noga… / …och stod sen på plats / Denna syn mötte resenärerna

SOMMARENS STÖRSTA ORGIE!

29 augusti 2008

Idag, fredag, kommer tusentals personer att träffas i Tantolunden för att knarka, knulla, dansa, äta och dricka. Solen skiner och det blir livemusik. Du vill verkligen inte missa det, alla kommer att vara där. Klockan fem till sent.

Så löd texten på den flyer som vi spred över hela stan natten till fredag. Tanken var att genom suggestion övertyga förbipasserande om att denna händelse faktiskt skulle äga rum, trots att den var helt uppdiktad. Vad det nu betyder. Den stora mängden flyers och deras plötsliga uppdykande skulle förstärka känslan av att något verkligen var på gång.

Mot all förmodan skulle det sedan visa sig att en hel (liten) grupp med människor faktiskt sökt sig till sagda plats och tid, cirkulerandes kring den skylt vi monterat för att markera startpunkten. Detta möte mellan främmande människor ledde inte till någon orgie. Så vitt vi vet.

Lyckligtvis fångade vi också denna gathering på film, denna kommer upp på sidan inom kort. Tills dess kan du beskåda bilder från vårt nattverke här:

Den klassiska vindrutetorkarplatsen / Nedgång till tunnelbana / Samma tänk som ettan / Uppblandad morgonläsning / Tidtabeller och flyers / Fler morgontidningar / Ännu fler morgontidningar / För bussresenärer / Bankomat / Caféstolar / En hederlig pakethållarflyer / För tunnelbaneresenärer /

TECHNOCIRKUS

26 juli 2008 / Kafé 44 / flyer

Det var en sällsynt varm julikväll i Stockholm. En sådan kväll som gör var och varannan svensk benägen att lägga sin kind mot trottoaren för att den ännu är varm framåt midnatt. Trots det tillfälliga och ypperliga utomlandsklimatet lyckades Antivariant och 44:an locka ned några hundratal besökare till 44:ans källare för en hel natt av techno och cirkus.

Clowner, lindansare, lejontämjare, elefanter, mimare, alkoholiserade akrobater och popcorn-ätande publik tog en paus från positivspelande farbröder, trumvirvlar, symbaler och sedvanlig manegemusik. Istället dansade, hoppade och ryckte de till mörk, hård, glad och intensiv elektronisk musik levererad av Limeabstrakt, Brunchen och Ludde. Den billiga fulölen flödade, spillde över och förvandlade golvet till ett gigantiskt flugpapper, dit folk mycket riktigt drogs och fastnade likt flugor. Både en och annan lät sig kondenseras helt och uppgå i dans-transen, bli ett med rök, såpbubblor och energisk svett som fyllde lokalen med en ren smutsig stämning.

Ute på gatan roade sig några besökare i sällskap av sina cigaretter och den ljumma sommarluften att titta på en gycklare som svingade eldpois nedanför polisstationen på Tjärhovsgatan. Nere i baren konverserades det över popcorn till något lugnare musik. Gatan var ännu fylld av cirkusfolk och publik när gryningsljuset dränkte deras svettblanka ansikten. Gyllene lösögonfransar hade lossnat i kanterna och cigaretter bränt perfekta runda hål i marsipangrönt tyll. Smetat smink här och där och en ansiktsmask som åkt upp i pannan. Ner till källaren kunde ingen solstråle nå, musiken fortsatte hypnotisera tills någon till sist tyckte att det var dags att gå hem och helt sonika ryckte ur sladden.

När musiken tystnat låg en mätt och nöjd stämning över kvarvarande gäster som sakta rumlade ut ur grottan. En filur som tryckt länge i den rökiga logen bakom scenen tog sig till sist på ostadiga ben upp och ut på bakgården där han lade sig tryggt att vila i lekställningens gula rutschkana. Bättre sovplats efter en technocirkus fest kan man inte tänka sig.

CYKLOPEN

24 maj 2008 / Cyklopen / flyer

Kära vänner, bekanta, främlingar, fiender!

Det som en gång började som en obskyr tillställning i en källare på söder har under året blommat ut till en obskyr sammanslutning av kreativa virrpannor under namnet Antivariant.

Nu är det dags för att oss att ta ett blygt steg ur vår underjordiska håla ut i den nya solen och möta omvärlden. Detta tänkte vi i sedvanlig anda göra genom att bjuda upp till dans!

Alltså: Lördagen den 24 maj går festen av stapeln på Cyklopen i Högdalen. Vi inleder redan vid tre på eftermiddagen med grillning, dj's och liveunderhållning med The Lost Years och Philip Blick. Mat och förfriskningar kommer finnas till försäljning.

Senare förflyttar vi oss inomhus för att höja temperaturen en aning med livlig musik och fantastiska Jap Adaptors på scen runt klockan nio. Antivariants egna Brunchen leder oss in på mer elektroniskt dansanta tongångar och värmer upp oss inför Boeoes Kaelstigen som ska få oss att skaka loss resten av natten och morgonen.

Om detta inte är tillräckligt utlovar vi många extra finurliga magiska trick, allsånger, alternativgemytliga utsvävningar och GODIS! Allt i en anda av kulturell dekadens, guerillaförälskelse och kontextförbrytelser.

GO FOR IT, MR. LIVER!

Jag, identitetsförvirrad men välmående. Du, evigt ung i själen med smak för livets goda. Tillsammans kan vi få stjärnorna att tindra starkare i fredagsnatten. Med en välkuperad skivsamling och något läskande att dricka bereder vi väg för det oväntade. Kanske plockar jag fram min luta eller visar några av alla mina trollkonster för att locka fram även dina mest excentriska sidor. Var inte blyg, ta min hand så dansar vi oss varma tillsammans i höst.

Den första och tredje fredagen i månaden anordnades denna ständigt föränderliga fest på Carpe Noctem, tematiskt uppbyggt kring bland annat:

Cowboys & Indianer (2006-11-17) affisch

Noir (2006-12-01) affisch

Nonsens (2006-12-15) affisch

Den femte januari blev det ingen fest, på grund av årets första och mesta bakfylla.

80's Aerobics (2007-01-19) affisch flyer drink

Gul (2007-02-02) affisch flyer drink

Playlist (2007-02-16) affisch flyer

Ryskt (2007-03-02) affisch flyer drink

Psykedelia (2007-03-16) affisch flyer drink

Ninja (2007-04-04) affisch flyer drink

Djur (2007-04-20) flyer

Muerte (2007-05-18) affisch flyer drink

Och vad hade egentligen Dagens Nyheter att säga om det hela?