Ett öppet brev i försvar för Elly Bertilsson


Stockholm, den 28 augusti 2003

Ärade kamrater!

Det här är en sann historia, med en hjälte - en ikon för de förtryckta i dagens välfärdssamhälle. Hennes namn är Elly Bertilsson, och vi har alla en läxa att lära oss från denna gamla kvinna.

Elly bor i Huddinge, och hon har i flera år haft problem med kackerlackor i sin hyresrätt. Jag har sett henne på både ABC, läst två artiklar om henne i DN[1], och jag har en vag misstanke att Elly har gjort gästframträdanden i snudd på vartenda lokalnyhetsprogram i vårt avlånga land.

Jag minns mycket väl när hon var med på ABC-nyheterna. Det var en ytterst hjärtkramande historia, när hon med tårarna i ögonen berättade om sina kackerlackor, och om hur hon hade mist alla sina vänner på grund av dessa odjur.

Denna kvinna har varit med om mycket. Hon är ett exempel på vad man kan råka ut för, i ett grymt och kallt kapitalistsamhälle som detta. Vi borde alla ta ställning. Vi borde stanna upp i våra hektiska liv och tänka efter; och kanske rent av konstatera, att vi har det alla egentligen ganska bra, om man jämför med Elly Bertilsson.

Flera gånger har Anticimex varit inne hos Elly och sprejat. Men senaste gången, som även tidigare gånger, var en våldsam besvikelse.

"För vad kom krypande över diskbänken när Elly Bertilsson skulle ta sig en nattmacka - om inte två kackerlackor.

-Jag blev alldeles förstörd, fick ont i bröstet. Jag trodde faktiskt att de var borta, säger Elly Bertilsson, som hade svårt att somna om den natten."

Det här har gått för långt! Det är dags att ta tag i problemet. Låtom oss alla sluta upp, och starta en fond i Ellys namn. En insamlingsfond till en ny bostad för Elly, utan kackerlackor.

Det är även dags att regeringen blir varse om detta. Jag uppmanar er alla att ta kontakt med era lokala politiker, och fråga ut dem vad de har gjort för Elly Bertilsson. För så här får det bara inte fortsätta. Uppmana era barn, arbetskamrater samt släktingar, att tända ett ljus i mörkret, och reflektera över detta fenomen.

Jag uppmanar er att skicka vidare detta brev om medmänsklighet i detta terrorns tidevarv, till alla era nära och kära, som kan tänkas behöva en riktig tankeställare.

Gör det för Elly!

1: Artikeln finns att läsa här

Av Håkan Waara