En ansökan till natursköna Mackmyra Destilleri

Käraste hr. dir. Ulf,

Ända sedan Mackmyra såg dagens ljus har jag med spänning följt företagets utveckling. Jag vet mer än en person som tvivlade på att något av det Mackmyra tog sig för någonsin skulle lyckas. Dessa tvivlare skäms idag, de har för länge sedan blivit överbevisade. Att en så galen idé som den första svenska maltwhiskyn skulle konkretiseras i en så fulländad form slog nog de flesta med häpnad, whiskyexperter liksom amatörer. Det är de galna idéerna som förändrar världen.

Ingen blev gladare än jag när jag fick höra om Ert projekt i dess begynnelse. Trots att jag aldrig sett mig själv som någon whiskykännare (jag kan med hedern i behåll påstå mig vara blott en lekman) hyser jag ett oerhört stort intresse för det i sanning njutbara i livet.

Fick för en tid sedan veta att Ni sökte operatörer till whiskylagret. Likt er dröm blev verklighet i och med förverkligandet av ett whiskydestilleri, skulle min dröm bli verklighet i och med att få arbeta i ett destilleri av Er klass.

Är själv bosatt i utkanten av Sandviken, inte alls långt från Mackmyra Destilleri, det var därför för mig en mycket glad överraskning när jag såg att medarbetare söktes. Jag tänker inte ljuga för Er, och måste därför börja med att påpeka att mina erfarenheter av malning, mäskning, jäsning, destillering och fatfyllning inte är särskilt omfattande. Däremot är jag rigoröst noggrann med varje enskild arbetsuppgift jag tar mig för, en egenskap jag anser mycket viktig vid framställningen av en sådan känslig produkt. Jag lär mig dessutom otroligt fort.

Kan passa på att berätta lite mer om mig själv. Jag heter Markus Magnuson och är 21 år gammal. Fram tills nyligen bodde jag i Stockholm, men flyttade till Sandviken för att komma från stressen och pressen i storstaden. Är av naturen en ganska lugn person, jag gillar att tänka och diskutera. Uppskattar även kultur i alla dess former, litteratur, film, musik, och framför allt whisky och andra spritdrycker för livsnjutare! Mina två stora idoler är Steve Jobs och Albert Einstein, två fantastiska nytänkare inom två skilda men på något mystisk sätt ändå sammanlänkade områden.

Många av mina vänner säger att jag beter mig spontant och är mycket öppen för nya idéer, och när jag väl fastnar för något går jag in för det till 110%. Utan att skryta alltför mycket tror jag att de har helt rätt, inte en enda gång har jag avslutat ett halvdant projekt, detta kan både lärare och chefer intyga.

Så, varför tror jag att jag skulle passa på Mackmyra? För det första fullkomligen sprudlar jag av idéer och tankar om hur man kan förbättra saker och ting. Jag gillar inte när något “nästan” fungerar, eller är “tillräckligt bra”. Enligt mig bör vi människor eftersträva perfektion både i stort och smått. För det andra är jag en kreativ och skapande människa som tänker i ständigt nya banor; varför konkurrera om dagens marknad när man kan skapa morgondagens? För det tredje är jag duktig på att kommunicera med människor och skapa bra diskussionklimat. Jag ser mig själv som en guldgrävare som gräver fram det bästa hos människor snarare än ädelmetaller ur jorden.

“Den svenskpräglade rökigheten” är för övrigt något som intresserar mig, oavsett kategori. Att det ska ha att göra med whisky anser jag vara en bonus, och det förvånar mig föga att Er djärvhet har satt så pass djupa spår i den internationella spritindustrin, framförallt i de kretsar där njutning och lyx står i det främsta rummet.

Jag befarar tyvärr att ansökningstiden för jobbet som operatör passerat, men jag tänkte ändå att jag skulle skicka denna ansökan. Gör jag det inte nu kanske det aldrig blir av, och jag tror inte jag skulle kunna leva med en sådan lapsus. Skulle det vara så att operatörsplatsen fortfarande finns kvar är jag ivrig! Tydligen kräver ni körkort (B, C samt truck) för detta jobb, jag har inte något körkort men tänker mig att ett sådant kan arrangeras av Er i form av internutbildning.

Kanske finns andra jobb tillgängliga hos Er? Marknadsföring och konceptutveckling är något som ligger mig varmt om hjärtat, likaså whiskyprovning och annan testverksamhet. Trots att jag aldrig sett så mycket som det första trappsteget till något av de stora whiskydestillerierna i Skottland, måste jag tillstå mig att säga att det då och då slinker ner en och annan droppe i min kräsna strupe.

Jag avslutar mitt brev till Er här, och hoppas på att få höra av från Er inom kort. Jag har aldrig nöjt mig med mindre än det finaste, ända tills den dag jag upptäckte Mackmyra.

Med allra varmaste hälsningar,
Markus Magnuson

Anm: Ansökan har ej ännu besvarats av Mackmyra.

Av Markus Amalthea Magnuson & Simon Eliasson