Allt på ett kort

INT. KONTOR — DAG

Ett kontor under total tystnad. Skarpa och påfrestande lysrör i taket, ventilationen brummar. Linoleumgolv i en blek nyans, slitna ekmöbler från IKEA. Inga fönster.

KLIPP TILL:

En kvinnlig KONTORIST sitter i en reception och knappar på en dator; tittar förstrött på skärmen då och då. Kontoristen är i trettioårsåldern, har brunt hår i en kort hästsvans, och bär glasögon. Hon rullar bakåt på sin kontorsstol, söker med fingret bland pärmarna i en bokhylla, drar ut en pärm och rullar tillbaka. Hon bläddrar lite i pärmen, hittar den sida hon söker, skriver lite på datorn. Slår ihop pärmen, rullar tillbaka till bokhyllan, ställer in pärmen igen. Rullar tillbaka.

KLIPP TILL:

Receptionen syns i kanten av bilden, och rakt fram ser vi en dörr. Detta är entrén till Utlänningsnämnden, som den ser ut inifrån. Vi hör nu ljudet av en ELEKTRISK RINGSIGNAL (en sådan som låter bzzz och inte rrrr). Utanför bild hör vi receptionisten trycka på knappen till en porttelefon eller liknande.

RECEPTIONISTEN
Ja, varsågod.

Det dröjer en stund, sedan öppnas entrédörren. In genom den kommer FÖRLORAREN med osäker blick. Förloraren är en man av utländskt ursprung, kanske är han från ett arabland? Han ser omkring sig, och upptäcker snart en KÖLAPPSAUTOMAT i hörnet av rummet.

KLIPP TILL:

Han tar en kölapp och sätter sig sedan på en bänk. På bänken sitter redan VINNAREN. Vinnaren är också av utländskt ursprung, och sitter med en kölapp i handen. Han ser uttråkad ut, som om han suttit på bänken mycket länge. Det blir tyst igen, och de två sitter där i egna tankar ett tag. Plötsligt tutar en KÖLAPPSSKYLT som sitter på väggen vid ena sidan av bänken. Vinnaren tittar på skylten och sedan på sin lapp, uppenbarligen är det hans tur nu, så han reser sig upp och går mot receptionen.

KLIPP TILL:

Förloraren sitter kvar på bänken, och i bakgrunden ser vi hur Vinnaren står vid receptionen och samtalar med receptionisten. Endast ett mumlande ljud hörs, men vi kan ana ord såsom “ansökan”, “information”, “fylla i” och “blankett”. Det sistnämnda bekräftas av en blankett som receptionisten överlämnar åt Vinnaren. Han fyller i blanketten vid receptionen, varpå receptionisten tar fram en stämpel och stämplar blanketten högt och ljudligt: KA-CHUCK.

KLIPP TILL:

Närbild/halvbild på Förloraren som fortfarande sitter på bänken. Han tittar nyfiket mot receptionen och försöker se bättre, men är inte överdrivet ivrig.

KLIPP TILL:

Vi ser hur receptionisten pekar mot en avlägsen del av rummet, och Vinnaren går ditåt med blanketten i handen. Det visar sig att hans mål är en arkadspelsliknande MASKIN, täckt med klara och mättade färger i röda, orange och gula nyanser. Elektroniska ljud anas från maskinens inre. Vinnaren matar in sin blankett i maskinen, och knappar sedan på skärmen ett tag. Kort därefter utbrister han i ett glädjerop och maskinen matar ut fyra identiska blanketter som Vinnaren ivrigt buntar ihop. När han har alla fyra blanketter i sina händer kysser han pappren och skyndar ut genom entrédörren. Det blir tyst.

KLIPP TILL:

Förloraren sitter på bänken och funderar, och inom kort signalerar kölappsskylten att det är hans tur nu. Han skrider bort mot receptionen, där kontoristen jobbar vidare med en ointresserad min.

FÖRLORAREN
Ursäkta…

RECEPTIONISTEN
Jaha, du vill ansöka om asyl?

FÖRLORAREN
Nej, jag har redan fått asyl, men min familj…

RECEPTIONISTEN
Så enkelt är det förstås inte, men om jag får se din asylansökan så kanske vi kan ordna något.

Förloraren plockar fram ett papper ur innerfickan och lämnar över detta till receptionisten.

RECEPTIONISTEN
Ja… nej… Nej, det verkar bara gälla en person det här.

FÖRLORAREN
Men min familj då?

RECEPTIONISTEN
(lång paus) Ja, vi erbjuder ett nytt alternativ till asylsökande under en begränsad tid, det är fortfarande på teststadiet förstås.

FÖRLORAREN
Vadå?

RECEPTIONISTEN (med reklamröst++)
Nu har du som asylsökande chansen att få beviljad asyl åt hela familjen på en gång. Eller varför inte åt hela släkten? Allt du behöver göra är att mata in din asylansökan i vår nya spelmaskin ALLT PÅ ETT KORT. Spela poker och vinn! Vid varje vinnande hand kan du dubbla antalet beviljade asyl, men pass på, om du förlorar så åker du ut.

KLIPP TILL:

Borta i sitt hörn står spelmaskinen och blinkar för sig själv.

KLIPP TILL:

Förloraren stapplar bort mot maskinen med sin beviljade asylansökan. När han kommer fram matar han med tvekan in blanketten i ett inmatningsfack på maskinens framsida. Kort därefter skiner maskinen upp lite extra, och en datoriserad röst börjar skräna.

MASKINEN
Hallå där polarn, vad kul att du vill vara med och spela! Jag hoppas du inte glömde pokerfacet hemma, ha ha ha!

Förloraren sparar ett par kort genom att trycka på maskinens pekskärm.

MASKINEN
Hey, du var ju riktigt grym på det här! Nu gäller det polarn, kvitt eller dubbelt?

Förloraren pekar på ett val på skärmen.

MASKINEN
Dubbelt ville du ha, och dubbelt ska det bli! Ha ha ha!

Pokerspelet fortsätter, Förloraren sparar några kort.

MASKINEN
Du hör ju hemma i Las Vegas, ha ha ha! Nu gäller det polarn, kvitt eller dubbelt?

Förloraren väljer att dubbla igen.

MASKINEN
Dubbelt ville du ha, och dubbelt ska det bli! Ha ha ha!

Spelet fortsätter, men plötsligt ljuder en elektronisk melodi i moll.

MASKINEN
Aj aj aj, det där gick inte så bra polarn, du har just förlorat spelet. Bättre lycka nästa gång, ha ha ha!

KLIPP TILL:

Från några meters håll ser vi Förloraren stå vid spelmaskinen. Han ser oroligt omkring sig, och samtidigt hör vi ett muller från väggen bakom maskinen. Plötsligt roterar hela väggen runt, med maskinen och Förloraren och allt. Ett halvt varv senare finns bara en tom vägg kvar. Allt står stilla några sekunder, sedan roterar väggen ytterligare att halvt varv, och maskinen dyker upp på utsidan igen. Men Förloraren är borta. Maskinen kör sin sedvanliga färgglada presentation, resten av kontoret ligger i tystnad.

KLIPP TILL:

Receptionisten sitter och knappar på sin dator. Porttelefonen ringer.

RECEPTIONISTEN
Ja, kom in.

SLUT

Av Markus Amalthea Magnuson